Nu-i ușor să fii mamă. Cel puțin așa zice mama. Și tind să o cred. Nu-i ușor să fii mamă de băiat și nu-i ușor să fii mamă de fată. Dar mai ales, zice ea, nu-i ușor să fii mamă și să ai amândoi copiii plecați în țări care mai de care mai străine și îndepărtate. Și, din nou, o cred.

De examplu, anul ăsta, pentru prima dată după mulți ani, poate chiar prima dată în viața mea, n-am făcut împreună cu familia, tradițional și creștinește, nici Crăciunul, nici Paștele. Firește, ținem legătura pe Skype, când ne sincronizăm mai luăm masa împreună, noi de-o parte a monitorului, ai mei de cealaltă, dar nu se compară cu ciocnitul unui pahar de țuică sau o salată de vinete ca la mama acasă.

Când am luat decizia să plecăm în Asia, mama ne-a susținut. Cu cât zilele se scurgeau zilele până la plecare, cu atât susținerea ei devenea din ce în ce mai flexibilă. Dar s-a ținut tare. Până la despărțire, când a plâns. Doar taică-miu ce și-a stăpânit emoțiile, cred că știe mai bine ce-a crescut și că mă descurc în lume.

Povești pe Skype

Am petrecut în astea opt luni ore nesfârșite în fața laptopului, vorbind acasă, povestind ce mai facem, cum mai suntem, dând asigurări că suntem bine chiar și atunci când abia ieșisem din spital. Că doar nu vrem să stea cu panică chiar și atunci când nu e cazul. Stresul e dușman invizibil, mai ales la vârsta a doua.

Azi, însă, am vrut să fac ceva mai special, ceva mai mult. Pentru că e ziua mamei. Și-am simțit că un simplu la mulți ani scris pe facebook nu e suficient. Că trebuie să mă „revanșez” cumva pentru lipsa de-acasă atât de îndelungată. Cum am la fel de multă încredere în Poșta Vietnameză cât am în cea română, n-am vrut să trimit un colet care să ajungă cine știe când. Așa că am recurs la o soluția simplă, dar potrivită: un frumos buchet de flori comandat din Hanoi și livrat la Iași. Pentru că gestul contează! Nu-i așa că tehnologia e minunată?

Flori în lumea reală

Am avut și aliații potriviți pentru surpriză: Fleur Boutique, o florărie online și offline care cu asta se ocupă. Livrează flori și dăruiește fericire în numele tău.

Cam asta am vrut să-i transmit și eu mamei azi. Chiar dacă suntem la 12.000 de kilometri distanță, mă gândesc la ea, o iubesc, și îi doresc să fie cât de fericită poate în lipsa noastră.

 

Să mă scuzați dacă am fost poate patetic, dar e dificil să scrii despre mame.

La mulți ani, mama!

One thought on “La mulți ani, mamă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *