Povestea din spatele acestor poze absolut minunate ascunde un amănunt trist, care a căzut azi, în Sfânta zi de Duminică și ne-a întristat profund. Concluzia e că românii sunt hoți.

Acum câteva zile, după ce ne terminasem cu succes treaba la Burisiri, am primit un mail de la un englez, că a văzut mesajul nostru și cu ce ne ocupăm și ar vrea să afle mai multe despre noi, să vadă dacă putem colabora. I-am răspuns că suntem din România, care-i povestea noastră și ce am vrea să facem pentru proprietatea lui și a rămas să ne vedem a doua zi.

Noi doar ne-am văzut de treabă

Am ajuns la resortul cu pricina aproape de înserat. Lumina apusului făcea curtea casei să pară un colț de rai cu o piscină în mijloc. Chiar așa i-am și zis „cred că așa arată Raiul”. Ne-am așezat la masă și am început să discutăm de una, de alta. Tipul, la aproape 70 de ani, plecat de vreo 20 de ani în lume, foarte amabil, în măsura în care un englez poate trece de răceala caracteristică insularilor bătuți de atâtea ploi.

Cum se apropia ora cinei, s-a scuzat că trebuie să aibă grijă de oaspeți și a rămas să revenim a doua zi de dimineață ca să ne apucăm de „rașchetat” la site-ul resortului și să facem un set de poze. Așa am și făcut, doar că n-am apucat să terminăm, și am prelungit programul cu încă o zi. Ieri, adică sâmbătă, am revenit pentru a treia oară, am stat ca și în ziua precedentă, mai mult singuri în biroul lui din super căsoaia care nu e de închiriat, și ne-am văzut de treabă. Alex meșterind la site, Raluca editând pozele din cele două vile pentru oaspeți.

Am terminat munca pe la 5, „lordul” s-a declarat încântat de rezultate, toate bune și frumoase, ne-a permis să facem și baie în piscină, poze, ne-a dat și prosoape curate. La plecare ne-a oferit și o modestă recompensă financiară, am schimbat amabilități și păreri despre Islam și teroriștii din Londra, discuții de ceai.

Românii sunt hoți

Ca astăzi după prânz să pice bomba. Trezit după somnul de amiază, pe email am găsit următorul mesaj (îl redăm în limba lui Shakespeare ca să nu ziceți că am băgat în ele sau că am ratat vreo nunță):

„Dear Raluka and Alex,
I have a mystery in my office where you were working. A Samsung phone and some HK cash is missing. Do you recall seeing them on the table above where Raluka was plugging in her laptop. I am trying to pin down when they were last seen.

Best regards,
xx” (nu-i dăm numele, că nu vrem să-l facem de râs)

Dragi români care citiți aceste rânduri, vă rugăm pe această cale să nu mai furaț! Mai ales din Marea Britanie, că ne facem de căcat pe oriunde călcăm, ce naiba! Dați-vă și voi albanezi sau turci, dacă chiar nu vă puteți abține.

Ce naiba să mai facem?

Ne-a cuprins așa, un sentiment de frustrare, nervi, supărare, mâhnire. Ce să-i zici omului? Ne-a lăsat nesupraveghiați la el în casă două zile, ne-a deschis ușa și acum, voalat, ne acuză că i-am fi șterpelit un telefon și niște valută. I-am răspuns, însă, civilizat, fără să dăm impresia că ne simțim în vreun fel vizați, spunând pur și simplu că n-am remarcat nici un detaliu de genul ăla în camere și că sperăm să le găsească. Dar mâzga asta cu care s-a lipit eticheta de noi, doar pentru că suntem români înseamnă că suntem hoți, e de căcat.

Adică lucrăm cu seriozitate și aplecare spre a-i construi o mai bună imagine resortului, și la plecare strecurăm în buzunare un telefon?! Dacă am fi fost danezi, să zicem, ne-ar fi durut în cur. Am fi zis că n-am luat noi și ne-ar fi crezut. Dar așa, simțim nevoia, chiar dacă n-o s-o facem, să ne disculpăm, să-l facem cumva să-i demonstrăm că nu noi am fost. Că, se pare, știrile alea „bune” despre români au ajuns până aici. Sau poate că s-o fi gândit că așa avem noi bani s-o scăldăm numa prin Asia…Păcat, ne era simpatic moșu`.

Voi ați pățit din astea cu occidentali? Ce-ați fi făcut în situația noastră?

PS: chiar n-am fost noi!! o bănuim pe filipineza aia care-i face de mâncare și curățenie, că am auzit că astea fură și de prin România. Asta ca să dăm și noi stereotipurile mai departe, ce mă-sa-n cur?!

One thought on “Românii sunt hoți, chiar și în Thailanda. Cum am fost acuzați de „furt” de un englez

 1. Dragii mei,
  Ma doare sufletul – din pacate chestia asta chiar s a lipit de noi romanii, si as vrea sa stiu si eu cum sa reactionez mai bine … Frustrarea insa ramane permanenta … Am intrat intr o polemica aici in UK, cu seful meu englez despre asta – mereu bate apropos uri si chiar mi a zis sa nu ii mai arat eu de gimnasti, muzicieni, ingineri, artisti romani, faptul ca la Cambridge se vorbeste romaneste, se tin cursuri in limba romana, etc ca mai mult de 55% din criminalii din puscariile lor ar fi Romani … !
  Am intrat pe site ul gov.uk sa caut statistici concrete – evident ca nu era asa nici pe departe!
  I am.trimis linkurile pe mail .
  In aceeasi perioada soprana Angela Gheorghiu aniversa 25 ani la Royal Opera si pianista Alexandra Dariescu era invitata la BBC radio – i am pus si linkurile in cauza..
  Mi a raspuns ca el nu are timp.de ‘prostii din astea’ ca toate ziarele vuiesc si alea aunt sursele lui de incredere, nicidecum statisticile de pe gov.uk care probabil sunt facute de cine stie ce straini amarati si disperati veniti sa munceasca in UK …!
  ”Medicii toti sunt niste prosti – ca deh…nu mai gasesti unul englez care sa iti vorbeasca in asa fel sa intelegi si nu cred nici in ruptul capului ca voi aveti fibra optica in Romania!” !!!
  Am ramas fara cuvinte, siderata…
  Si a doua zi , la stiri era despre ‘romanii’ care au serbat botezul copilului la un local spaniol , 120 person., si au plecat fara sa plateasca… Va imaginati cu ce satisfactie mi a venit sa imi spuna ultimele stiri…
  In concluzie – imi pare rau ptr ce vi s a intamplat si, parerea mea, nu va pierdeti timpul cu justificari ptr ca ei vor crede tot ce vor ei, in special ce citesc ei in Daily Mirror…
  Toate cele bune!
  Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *